Battlefield 3-spelers klagen over onterechte ‘bans’

 

Hackers slagen erin om de anti-cheatmaatregelen in de pc-versie Battlefield 3 te misleiden en zo andere spelers geband te krijgen. Twee organisaties achter anti-cheatsoftware in het schietspel wijzen elkaar aan als de schuldige.

In de afgelopen week hebben spelers van Battlefield 3 op de pc geklaagd dat ze ten onrechte zijn aangemerkt als valsspelers en daardoor een ban te pakken kregen. Een groep hackers heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, schrijft Kotaku. De hackers richten zich op servers die beveiligd zijn met PunkBuster en GGC-stream.

Waar PunkBuster cheatsoftware en ander verdacht gedrag detecteert, verzamelt en distribueert GGC-Stream deze bevindingen. Op deze manier wordt gepoogd valsspelers te weren op alle gameservers die gebruikmaken van GGC. De identificatie van spelers gebeurt op basis van het unieke PunkBuster-nummer dat elke speler toegewezen krijgt. De hackers lijken in staat te zijn te cheaten onder het PunkBuster-guid van andere spelers, waardoor deze ten onrechte aangemerkt worden als valsspelers en op de zwarte lijst van GGC-Stream komen.

In een reactie tegenover Kotaku geeft PunkBuster-ontwikkelaar Even Balance de schuld aan GGC-Stream voor het klakkeloos accepteren van nieuwe leden die bans kunnen doorgeven. De vrijwilligers van GGC-stream wijzen echter naar Even Balance, dat al jaren op de hoogte zou zijn van een gat in de beveiliging van PunkBuster waardoor hackers zich kunnen voordoen als een ander. GGC zegt zijn best te doen onterechte bans ongedaan te maken. Daniel Matros, community manager van Battlefield 3-ontwikkelaar DICE, raadt spelers voorlopig aan om niet te spelen op servers die GGC draaien, totdat de situatie is opgelost.